SURGIMED: zdrowie, medycyna, psychologia, diety

Informacje medyczne: profilaktyka zdrowotna, zdrowy styl życia, psychologia, diety, sport. Najnowsze publikacje i odkrycia naukowe. Zapraszamy na SURGIMED

Wszystko o proteinach

Napisane 25.10.2020 przez admin

Tagi: żywienie dieta trening

Polecane

Wzrost komórek, regeneracja i rozbudowa, które nieustannie się dokonują w naszym ciele, są możliwe dzięki proteinom. Mięśnie, kości, paznokcie, skóra w istocie każda pojedyncza komórka zawiera proteiny. Bez nich nasze ciało po prostu przestałoby funkcjonować. Ograniczmy się do kilku faktów, proteiny składają się z 20 aminokwasów, nasz organizm produkuje 12 z nich ("zbędnych") ale pozostałych ośmiu ("niezbędnych") nie potrafimy wytworzyć sami, dlatego musimy je pozyskać z żywności. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczów, protein nie możemy magazynować w znacznych ilościach, musimy więc polegać na naszej diecie, by ich nam nie zabrakło. Nie sposób powiedzieć, ile potrzebujemy protein gdyż to zależy od osoby. Starsi ludzie mają większe zapotrzebowanie niż młodzi, sportowcy większe niż osoby prowadzące siedzący tryb życia, kulturyści większe niż biegacze długodystansowi. Zaleca się, by mężczyźni konsumowali 44-55 g protein dziennie, kobiety zaś 36-45 g. Specjaliści od żywienia zalecają co najmniej 1 g na każdy kilogram masy ciała, a 1,2-1,4 g przy umiarkowanym lub intensywnym treningu wytrzymałościowym. Prowadzono badania nad ustaleniem, ile protein jest zużywanych podczas biegów długodystansowych, zwykle mierząc równowagę azotową ciała (aminokwasy w proteinach są głównym źródłem azotu). Analizowano pot, mocz i kał biegaczy pod kątem utraty azotu zarówno pod koniec okresu stosowania diety ubogiej w proteiny, jak i po okresie stosowania diety bogatej w proteiny. Wyniki dowiodły, że biegacze powinni konsumować więcej protein, by zachować równowagę azotową. To logiczne, zważywszy na to, ile dodatkowego wysiłku musi włożyć organizm w regenerację mięśni i naczyń włosowatych po długodystansowych biegach w ramach treningów lub zawodów. W zasadzie wszyscy zgadzają się co do tego, że proteiny powinny stanowić około 15% dziennej dawki kalorii. Wielkość konsumpcji pokarmów stałych i płynów zależy od twoich rozmiarów oraz od tego, jak dużo trenujesz. Trenując jakikolwiek sport bardzo intensywnie potrzebujesz znacznie więcej protein, dlatego poniższa kalkulacja jest tylko przykładowa: przy założeniu, że przeciętna dzienna konsumpcja kalorii wynosi 2500 kcal, około 375 kcal powinno przypadać na proteiny; 1 g protein = 4 kcal, zatem...75 kcal = 94 g protein dziennie.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni artykuł:Kontrola wagi podczas odchudzania
Następny artykuł:Tłuszcze nasycone

Ćwiczeniami fizycznymi pokonasz stres

ćwiczenia fizyczne na wiele różnych sposobów pomagają zredukować skutki stresu. Dzięki nim budujemy tkankę mięśniowy, poprawiamy krążenie krwi i eliminujemy powodowane przez toksyny przekrwienie. Ćwiczenia fizyczne pomagają nam radzić sobie ze stresem, ponieważ stymulują układ nerwowy i dokrewny do wytwarzania

Czytaj więcej...

Kontrola wagi podczas odchudzania

Jeśli jednym z twoich celów jest zrzucenie nadwagi, wybierz dzień tygodnia, w którym będziesz się ważyć i rób to zawsze o tej samej porze tego samego dnia, mając na sobie to samo ubranie. Wynik ważenia zapisuj. Nie wpadaj w pułapkę ważenia się częściej, gdyż może się to przerodzić w obsesję na punkcie wagi.

Czytaj więcej...