SURGIMED: zdrowie, medycyna, psychologia, diety

Informacje medyczne: profilaktyka zdrowotna, zdrowy styl życia, psychologia, diety, sport. Najnowsze publikacje i odkrycia naukowe. Zapraszamy na SURGIMED

Wpływ diety na występowanie cukrzycy

Napisane 05.11.2020 przez admin

Tagi: zdrowie dieta choroby

Cukrzycę wywołuje zbyt duża ilość cukru we krwi. Zdarza się tak, gdy trzustka produkuje zbyt mało insuliny. Insulina jest hormonem, i przetwarzania glukozy (cukru). Brak lub niedobór insuliny powoduje więc wzrost poziomu nie przetworzonego cukru we krwi, co wywołuje liczne objawy, takie jak zwiększenie ilości moczu, nadmierne pragnienie, zmęczenie, osłabienie, aż do śpiączki, uszkodzenie naczyń krwionośnych i nerek. Rzadszym, ale cięższym jest typ I, który dotyczy przeważnie dzieci i osób młodych, poniżej 35 lat. W tego typu cukrzycy konieczne jest podawanie insuliny, gdyż komórki trzustki są zniszczone, prawdopodobnie w przebiegu reakcji typu alergicznego. Ten typ nazywa się także cukrzycą młodzieńczą albo insulinozależną. Dużo bardziej rozpowszechniona jest cukrzyca typu II, która dotyczy na ogół ludzi powyżej 40 lat. Jak na ironię, osoby z tą postacią cukrzycy mają dużo własnej insuliny, ale nie działa ona, gdyż komórki są na nią oporne. Tab cukrzyca, zwana także insulinoniezależną, albo cukrzycą typu dorosłych, stanowi około 75% wszystkich przypadków cukrzycy. W Wielkiej Brytanii choruje na nią około miliona ludzi. Sposób odżywiania się odgrywa bardzo dużą rolę w wyzwalaniu, zaostrzeniach i kontrolowaniu przebiegu cukrzycy. Kilka przykładów zależności między cukrzycą a dietą: nadmierne spożywanie określonych pokarmów może spowodować nagłe zwyżki poziomu cukru we krwi, co z kolei powoduje przeciążenia produkujących insulinę komórek. Unikanie tych pokarmów pozwala utrzymać w miarę stałe stężenie cukru we krwi. Niektóre pokarmy zawierają składniki stymulujące aktywność i siłę działania insuliny lub też działają bezpośrednio poziom cukru we krwi. Zawarte w pokarmach przeciwutleniacze, takie jak witamina C i E, mogą chronić produkujące insulinę komórki beta trzustki przed atakami wolnych rodników. Przeciwutleniacze te chronią także przed utlenieniem cholesterol LDL cukrzyków, u których jest on bardziej podatny na uszkodzenie. Osoby cukrzycą typu II mają dwu lub trzykrotnie większe ryzyko chorób serca niż osoby bez cukrzycy. Interesujące są doniesienia, że cześć przypadków cukrzycy typu I może być spowodowana reakcjami alergicznymi na składniki pokarmowe, takie jak białka mleka. Nie jest prawdą stwierdzenie, że cukier powoduje cukrzycę. Prawdziwą przyczyną jest niedobór albo niemożność działania insuliny - hormonu, który pomaga kontrolować poziom cukru w organizmie.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ćwiczeniami fizycznymi pokonasz stres

ćwiczenia fizyczne na wiele różnych sposobów pomagają zredukować skutki stresu. Dzięki nim budujemy tkankę mięśniowy, poprawiamy krążenie krwi i eliminujemy powodowane przez toksyny przekrwienie. Ćwiczenia fizyczne pomagają nam radzić sobie ze stresem, ponieważ stymulują układ nerwowy i dokrewny do wytwarzania

Czytaj więcej...

Walka z bólem. Domowy sposoby

Nowe odkrycia dotyczące dwóch składników powszechnie wstępujących w pokarmach ukazują, w jaki sposób to, co jemy, może wpływać na odczuwanie bólu. Jednym z tych składników jest kofeina. Ostatnio potwierdzono jej własne łagodne działanie przeciwbólowe, niezależnie od jej wspomagającego działania różnych pre

Czytaj więcej...