SURGIMED: zdrowie, medycyna, psychologia, diety

Informacje medyczne: profilaktyka zdrowotna, zdrowy styl życia, psychologia, diety, sport. Najnowsze publikacje i odkrycia naukowe. Zapraszamy na SURGIMED

Warzywa u palaczy zmniejszają ryzyko choroby

Napisane 31.10.2020 przez admin

Tagi: zdrowie dieta

Dowody są bezsprzeczne. Jeśli jesteś osobą palącą albo niegdyś paliłeś, lub też przebywasz wśród palaczy i jesteś palaczem "biernym", czy też masz jakiekolwiek inne czynniki ryzyka zachorowania na raka płuc - musisz jeść codziennie owoce i warzywa, zwłaszcza marchewkę, brokuły i inne zielonolistne. Z badań wynika, że ryzyko to zmniejsza się przy spożywaniu jednej marchewki dziennie, 85 g pomarańczy lub zielonych warzyw, CO dzień albo choćby dwa lub więcej razy w tygodniu. Niektórzy badacze dowodzą, że nawet tak małe ilości zalecanych pokarmów zmniejszają o połowę ryzyko zachorowania, a nawet spowalniają już istniejący proces chorobowy. Brzmi to trochę niedorzecznie: kawałek marchewki, trochę brokułów i porcyjka szpinaku przeciwko tak straszliwej chorobie, jaką jest rak płuc? Jednak wiele prowadzonych na całym świecie badań dowodzi, że dieta może mieć pewien wpływ nawet w tym przypadku, zwłaszcza w profilaktyce. Dr Gladys Błock z Amerykańskiego Instytutu Onkologicznego przeprowadziła analizę trzydziestu dwóch badań podaje, że trzydzieści z nich podkreśla znaczenie diety w profilaktyce raka płuc, uwydatniając rolę owoców i warzyw. cytowany już epidemiolog, dr Tim Byers - że ze wszystkich chorób nowotworowych właśnie w nowotworach palaczy, czyli w raku płuc i jamy ustnej, dieta wydaje się być istotnym czynnikiem zapobiegawczym, co potwierdzają kolejne badania”. Dr Byers sugeruje nawet, że dym tytoniowy dużo szybciej powoduje niekorzystne skutki zdrowotne u osób źle się odżywiających. Jeżeli palisz aktualnie, a nawet jeśli masz ten nałóg już za sobą, nie możesz dopuścić do niedoboru warzyw. Wynika to z nowego spojrzenia na przyczyny raka płuc. Uważa się obecnie, że choroba spowodowana jest nie tylko paleniem czy aktualnym zanieczyszczeniem powietrza, ale częściowo też wynika z niedoborów dietetycznych. Dr John Potter, epidemiolog z uniwersytetu w Minnesota, uważa owoce i warzywa za „naturalne osłony” przed chorobami nowotworowymi.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni artykuł:Jedzenie z witaminą C
Następny artykuł:Cynk idealnie poprawia pamięć

Ćwiczeniami fizycznymi pokonasz stres

ćwiczenia fizyczne na wiele różnych sposobów pomagają zredukować skutki stresu. Dzięki nim budujemy tkankę mięśniowy, poprawiamy krążenie krwi i eliminujemy powodowane przez toksyny przekrwienie. Ćwiczenia fizyczne pomagają nam radzić sobie ze stresem, ponieważ stymulują układ nerwowy i dokrewny do wytwarzania

Czytaj więcej...

Gdy łapie Cię skurcz

Niektórzy z was zapewne znają to z własnego doświadczenia, czując się wyśmienicie nagle chwyta cię przejmujący ból, jakby pod skórą coś się zasupłało. Czasem bardziej to przypomina narastające zaciskanie się mięśnia, co stopniowo cię wyhamowuje. Tak się dzieje, gdy mięsień kurczy się samoistnie, wbrew na

Czytaj więcej...