SURGIMED: zdrowie, medycyna, psychologia, diety

Informacje medyczne: profilaktyka zdrowotna, zdrowy styl życia, psychologia, diety, sport. Najnowsze publikacje i odkrycia naukowe. Zapraszamy na SURGIMED

Tłuste ryby są najzdrowsze

Napisane 31.10.2020 przez admin

Tagi: dieta żywność zdrowie

Nic nie jest w stanie przewyższyć ryb bogatych w cudowne omega-3 kwasy tłuszczowe w ich działaniu na układ krzepnięcia. Większość naukowców przypisuje działanie ryb, chroniące serce przed chorobami, przede wszystkim ich wpływowi na układ krzepnięcia. Większość naukowców przypisuje działanie ryb, chroniące serce przed chorobami, przede wszystkim ich wpływowi na układ krzepnięcia. Badania potwierdzają, że tran może regulować przepływ krwi i jej zdolność do tworzenia skrzeplin. Gdy jesz tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynki. tuńczyk czy po prostu ryby morskie, walczysz z zatorami i zakrzepami, rozcieńczając krew i zwiększając zdolność osocza do rozpuszczania skrzeplin. Dr Paul Nestel, szef australijskiego Ośrodka Badań nad Żywieniem Naukowo-Przemysłowego Centrum Wspólnoty Brytyjskiej, stwierdził, że spożywanie 140 g łososia lub sardynek dziennie obniża poziom fibrynogenu o około 16% i przedłuża czas krwawienia o 11% w badanej grupie 31 mężczyzn. Co ciekawe, w tym samym badaniu kapsułki z tranem nie wpływały na czynniki krzepnięcia krwi. Jak sądzi dr Nestel, ryby mogą mieć inne jeszcze poza tłuszczem składniki, które działają na układ krzepnięcia. Jedzenie tłustych ryb dosłownie zmienia kształt płytek się one łączyć w konglomeraty, tworzące niechciane skrzepliny. Stwierdzili to naukowcy z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, m.in. dr Norberta Schoene. Gdy jemy tłuszcz rybi, nasze płytki uwalniają mniej substancji zwanej tromboksanem, która każe płytkom zlepiać się. Ciekawe jest to, że tromboksan pobudza lepkie płytki do zmiany ich kształtu na okrągłe, a następnie powoduje ich łączenie się z innymi płytkami. W tym stadium nazywamy je "aktywowanymi" są wówczas szczególnie zdolne do tworzenia skrzeplin. Tłuszcz rybi, hamując działanie tromboksanu, pozwała utrzymać normalny kształt płytek, tak ze me mogą one zlepiać się ani tworzyć zatykających naczynia skrzeplin.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni artykuł:Chroniczne zmęczenie
Następny artykuł:Czosnek leczy nadciśnienie

Ćwiczeniami fizycznymi pokonasz stres

ćwiczenia fizyczne na wiele różnych sposobów pomagają zredukować skutki stresu. Dzięki nim budujemy tkankę mięśniowy, poprawiamy krążenie krwi i eliminujemy powodowane przez toksyny przekrwienie. Ćwiczenia fizyczne pomagają nam radzić sobie ze stresem, ponieważ stymulują układ nerwowy i dokrewny do wytwarzania

Czytaj więcej...

Tłuste ryby są najzdrowsze

Nic nie jest w stanie przewyższyć ryb bogatych w cudowne omega-3 kwasy tłuszczowe w ich działaniu na układ krzepnięcia. Większość naukowców przypisuje działanie ryb, chroniące serce przed chorobami, przede wszystkim ich wpływowi na układ krzepnięcia. Większość naukowców przypisuje działanie ryb, chroniące se

Czytaj więcej...